Temperatuur in een luchtballon
Alles over de temperatuur in een luchtballon
Mijn ballonvaart

Wat is de temperatuur in een luchtballon?

Hoe kan een luchtballon stijgen en dalen en kan een luchtballon ook bestuurd worden? Deze vragen komen vaak voorbij wanneer het gaat over de werking van een luchtballon. In tegenstelling tot de eerste ballonvaarders wordt er tegenwoordig geen houtvuur meer gebruikt om de ballon af de grond en de lucht in te krijgen. Vandaag wordt de koude lucht verwarmd door middel van een ventilator en een paar flinke gasbranders. De ballon of beter gezegd de envelop wordt gevuld met warme lucht van ongeveer 100 graden. Wie heeft opgelet bij natuurkunde weet dat warme lucht stijgt. Warme lucht ‘gevangen’ in de envelop stuwt de ballon omhoog. De ballonvaarder houdt met geavanceerd meetapparatuur de temperatuur van de aangevoerde lucht nauwlettend in de gaten. Zodra de envelop is gevuld met warme lucht van de juiste temperatuur is het tijd om de kabels los te gooien en het luchtruim te kiezen. De lucht in de ballon wordt gedurende de vaart voortdurend gecheckt. Deze temperatuur kan dankzij het regelen van de branders worden aangepast. Warme lucht laat stijgen en verminderring van de warme lucht laat de ballon dalen.

Welke brandstof zorgt voor de temperatuur in de luchtballon?

Onze ballonnen varen op gas, propaan of LPG worden het meest gebruikt bij het ballonvaren. Het gas hebben we nodig om de koude lucht te verwarmen door middel van een paar flinke branders. Voor een vaart van gemiddeld een uur, wordt een ruime voorraad gas mee aan boord genomen. Zo voorkomen we het risico dat we onderweg zonder gas geraken. Naast het regelen van de temperatuur van de lucht in de envelop, heeft de piloot nog meer tools om de ballon te varen. Een luchtballonpiloot is getraind om gebruik te maken van de wind en de luchtlagen. De zogenaamde meteo! Deze wordt voorafgaand aan een vaart dan ook uitvoerig gecheckt, hierdoor hebben de piloten al een prima idee van de richting die ze gaan uitvaren. En zoals ook in een vliegtuig geldt: met de wind mee varen we sneller. Naast de vraag hoe warm het is in een luchtballon, krijgen we dikwijls de vraag: ‘hoe koud is het in een luchtballon?’. We kunnen je geruststellen, de warmte van de branders zorgen voor een aangename temperatuur in de mand. Bij varen in warm weer is het prima om aan boord te stappen in je shirt en short, is het wat kouder, trek dan een jas of lekkere sweater aan. Neem in ieder geval geen extra bagage mee in de vorm van grote tassen. Uiteraard is een kleine tas wel toegestaan, hier kun je je fotoapparatuur in kwijt, eventueel een zonnebril en wellicht een ring! We hebben al heel wat aanzoeken mogen meemaken in de wolken.

Is de buitentemperatuur van invloed op de luchtballon?

Het antwoord is nee! De luchtballon ondervindt geen hinder van welke temperatuur dan ook. Toch varen we niet altijd uit. Dat heeft te maken met erg warme of extreem koude dagen, de thermiek en de verschillende luchtlagen. Onze piloten weten exact wat ze doen en zullen zeker geen risico nemen. Hou er rekening mee dat zelfs op een mooie zomerse dag met 30 graden de vaart kan worden afgelast. Er zit dan wellicht te veel wind, er is onweer op komst of er spelen andere weersomstandigheden waardoor een ballonvaart niet kan doorgaan. Het ideale weer voor een luchtballon bestaat eigenlijk niet, alles valt en staat met de meteo van dat moment.

Wil je graag een ballonvaart boeken en deze direct van je bucketlist afstrepen? Bekijk dan snel onze geplande vaarten of privévaarten.

Ballonvaren Zeeland

Telefonisch contact is mogelijk.
Spreek een bericht in en we nemen z.s.m. contact met je op.
0114700217

Heb je een vraag?

Vind het antwoord bij meest gestelde  vragen  boven aan deze site

Heb je ons nodig? Mail 24/7

Vul hiervoor het contactformulier in

Het team van BallonvarenZeeland streeft ernaar binnen 24 uur antwoord te geven op je vraag.