Ballonvaart

Het antwoord op al je vragen over de ballonvaart

Waar stijgt de ballon op?

Vanaf de verzamellocatie vertrekken we gezamelijk naar het opstijgterrein.

Onze verzamellocaties zijn per regio verschillend.

Omdat we te maken hebben met meteo of zoals in de volksmond gezegd "de weersvoorspelling" kunnen we nooit ver van te voren zeggen waar we zullen opstijgen. Dit is vaak pas 2 a 3 uur van te voren bekend. Hierdoor hebben we verzamellocaties. Deze zijn centraal gelegen in de regio. 

Vanaf de verzamellocatie rijden we gezamelijk richting de opstijglocatie. Hier zullen we beginnen met de ballonvaart en opstijgen. Na de landing rijden we terug naar de verzamellocatie. Hierdoor kom je altijd terug op een centraal punt.

Wat is de verwachte verzameltijd?

Zodra je reservatie is bevestigd ontvang je een email met een link naar je persoonlijk ballonvaart account. Hierin staat wanneer en waar je verwacht wordt. Het kan zijn dat de piloot besluit om iets eerder of later te verzamelen. Op de dag van de vaart is vanaf 13.30 uur de exacte plaats en tijdstip van samenkomen bekend. Check daarom rond 13.30 uur nog altijd je account voor de laatse update. Eerder is deze informatie niet bekend. Plaats van samenkomen is niet de plaats waar we opstijgen. Vanaf de plaats van samenkomen rijden we naar een opstijgveld. Deze beslissing  is op basis van de laatste meteo-update die beschikbaar is. Onze piloten beslissen op basis van deze informatie over tijdstip en plaats van samenkomen. Eenmaal aangekomen op de verzamel locatie zal de piloot het verdere verloop aan je uitleggen. Het totale programma duurt ca. 3 tot 4 uur, waarvan ongeveer een uur in de lucht. 

Wat is een privévaart?

 Met een privévaart boek je een ballonvaart voor een zelf gekozen gezelschap. Dit kan bijvoorbeeld met het gezin, de hele familie, een groep vrienden of je grote liefde. Met een privévaart wordt de unieke belevenis van een ballonvaart nóg specialer, omdat je het avontuur met bekenden beleeft. Tevens is het bij een privé ballonvaart mogelijk om de vaart af te stemmen op je persoonlijke wensen, dit om het nóg specialer te maken.

Hoe ziet het programma van een ballonvaart eruit?

Hoe gaat het maken van een ballonvaart in zijn werk en welke informatie is handig om vooraf te weten? In zes stappen vertellen wij je de belangrijkste zaken over een vaart met een luchtballon.

1. Het maken van een afspraak
De voorpret van een ballonvaart begint met het maken van een afspraak.
Kies uit het aanbod van onze geplande vaarten of ga met je eigen gezelschap de lucht in tijdens een privévaart. Na het maken van de afspraak ontvang je van ons een bevestiging met handige informatie, vervolgens kan de voorpret pas echt van start!

2. Verzamelen bij de verzamellocatie en uitleg bij de opstijglocatie
De piloot van de luchtballon zal je voor de ballonvaart informeren over de exacte verzamellocatie. Tevens zijn deze te vinden bij 'verzamellocaties'. Op de verzamellocatie wordt je verwelkomt door de crew en zal je worden geïnformeerd over de laatste weersverwachtingen en de richting die de luchtballon waarschijnlijk heen zal gaan. Hierna vertrekken we naar de opstijglocatie en zal de crew de passagiers uitgebreid informeren over de veiligheid.

3. Het opbouwen van de luchtballon
Na het verzamelen en de uitleg is het tijd geworden om de luchtballon op te bouwen. De ballon wordt neergelegd op het veld en vastgemaakt aan de mand. Vervolgens wordt er met een ventilator lucht in de ballon geblazen en wordt de lucht met branders verwarmd. De luchtballon krijgt dan steeds meer vorm tot deze klaar is voor vertrek. Je bent welkom om mee te helpen, dit maakt de beleving van een ballonvaart nog unieker! Na een laatste veiligheidscontrole ben je welkom om aan boord te stappen en kan het opstijgen beginnen.

4. De ballonvaart
Na het opstijgen is het tijd voor het maken van de ballonvaart. Je zal minstens een uur lang meevaren op de wind naar de nog onbekende eindbestemming. Onderweg zal de piloot je op de hoogte houden over de richting waar je heen vaart, wat er onderweg te zien is en hoe hoog en snel de luchtballon vaart. Door het weer en omgeving is iedere ballonvaart uniek!

5. Landing van de luchtballon
Na een uur meevaren op de wind, zal de piloot kijken naar een geschikte locatie om veilig te landen. Korte tijd later staat de luchtballon weer aan de grond en wordt deze weer ingepakt. Als afsluiting is er een moment om te proosten met champagne. Het is dan nog nagenieten van de ballonvaart.

6. Terugrit naar de startlocatie
Vanaf de landingslocatie is het mogelijk om met familieleden of vrienden weer naar huis te gaan. Als er familie of vrienden meegaan om je uit te zwaaien, zal onze crew hen naar de landingslocatie begeleiden. Mensen aan de grond hebben zo de kans om ook de sfeer rondom een ballonvaart mee te maken. 

7. Een ballonvaart zelf duurt een uur, het gehele programma zal ongeveer 3 tot 4 uur duren.

Hoe komen we weer terug op de verzamel locatie na de ballonvaart?

De ballon wordt gevolgd door onze volgwagen. Eventuele familieleden of vrienden die willen volgen kunnen dan achter deze volgwagen aan rijden en zo ook bij de landing aanwezig zijn. Met je familieleden of vrienden kun je dan weer naar huis rijden. Heb je geen vervoer terug dan kunnen wij dit voor je verzorgen. Het gebruik maken van de terugbreng service kan je aangeven bij de reservatie. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht. € 15 per persoon.  We regelen dan een taxi of gebruiken onze eigen auto's en zorgen dat je weer terug gebracht wordt naar de startlocatie/ verzamellocatie waar je eigen auto staat. Hierover zijn goede afspraken gemaakt met diverse taxibedrijven in de regio waar de ballonvaart plaats vindt.

Hoe weet ik of mijn ballonvaart doorgaat?

In je persoonlijk account wordt voortdurend de status van je geplande ballonvaart bijgewerkt. Zodra er nieuwe informatie bekend is, updaten we dit direct. De beslissing of de ballonvaart wel of niet doorgaat, wordt altijd zo'n 3 tot 5 uur voor de ballonvaart gemaakt. Een te vroege beslissing kan verkeerd zijn, vandaar dat we hier mee willen wachten totdat het zeker is. Wacht daarom altijd geduldig tot er meer bekend is, we houden je zeker op de hoogte. De beslissing of de vaart wel op niet doorgaat wordt uiterlijk om 13.30 uur op de dag van de vaart genomen. Vanaf dit tijdstip is de laatste informatie ook zichtbaar in je persoonlijke account.

Waarom is mijn ballonvaart geannuleerd?

In bijna alle gevallen gaat je ballonvaart niet door vanwege de weersomstandigheden. Onze piloten staan de hele dag in contact met de meteorologen van de ballonvaartafdeling van het KNMI. Zij voorzien voortdurend in lokale weerinformatie die essentieel is voor een ballonvaart. In een enkel geval zou het kunnen voorkomen dat je de enige bent die zich aangemeld heeft voor deze ballonvaart. Dit geldt alleen voor de standaardballonvaarten, bij minder dan 5 deelnemers gaan we niet de lucht in. Naast dat het niet rendabel is, varen we ook met een te licht gewicht waardoor de landing onnodig hard zou worden.

Worden alle vaarten op dag basis geannuleerd?

Nee, dat hoeft niet! Dit is per dag en per piloot verschillend. Doordat het weer vaak redelijk lokaal is, kan het maar zo zijn dat vaarten in het ene gebied wel gewoon doorgaan. Lokale verschillen zien we steeds vaker. Ook is het zo dat hoe oostelijker en zuidelijker de vaart gepland staat, des te groter de kans is dat de vaart door kan gaan. Dit komt doordat het in de westelijke kustregio's standaard wat harder waait, en het dus ook wat vaker daar net boven de maximale grens ligt. De invloed van de Wester - en Oosterschelde zijn ook degelijk van invloed

Mijn ballonvaart gaat niet door, wat nu?

Wij begrijpen de teleurstelling als je ballonvaart niet doorgaat, maar de beslissing wordt gemaakt voor jouw en onze veiligheid. Op een later moment zal dit zeker goed gemaakt worden en kun je genieten van een mooiere en veel rustigere ballonvaart. In alle gevallen plannen we een nieuwe datum. Nadat de vaart is geannuleerd ontvang je direct een nieuw instapcode/cadeaubon. De oude vervalt hiermee. Met deze nieuwe instapcode kan je via onze website bij geplande vaarten direct een nieuwe selecteren en vast leggen.                      Indien je een privéballonvaart hebt geboekt, vragen wij je om een paar nieuwe data uit te zoeken waarop iedereen kan en die door te geven aan ons. In overleg plannen we dan de nieuwe vaart in.  

Hoe kan het dat luchtballonnen opstijgen?

Warme lucht stijgt op. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de ballonvaart de lucht in de luchtballon warmer is dan de lucht buiten de luchtballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de luchtballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

Hoe ver varen we?

Dit is afhankelijk van de windsnelheid. Gemiddeld vaart een luchtballon tussen de 5 en 30 kilometer in vogelvlucht.

Wanneer kan ik ballonvaren?

Ballonvaarten vinden het gehele jaar plaats. 's Ochtends net na zonsopkomst en 's avonds twee uur voor zonsondergang. In de wintermaanden (vanaf november tot en met maart) kan er ook overdag gevaren worden omdat er dan geen onstabiliteit in de lucht is door de opwarming van de zon.

Vanaf welke leeftijd is het toegestaan?

Kinderen kunnen mee indien ze groot genoeg zijn om over de mand te kijken. Gemiddeld is de rand van een mand 125 cm hoog.

Met hoeveel personen kunnen wij in de mand?

Dat kan al vanaf 1 persoon. Op het maximum aantal personen staat geen limiet, want wij kunnen meerdere ballonnen inzetten. Zo kunnen wij onder andere ook voor familie-uitjes, bedrijfsfeesten en andere grote groepen een ballonvaart verzorgen tot maximaal 80 personen. Per mand varen we met tussen de 5 en 12 personen. Bij privé-vaarten is deze afgestemd op het geboekte aantal personen

Mijn ballonvaart is geannuleerd, maar ik zag toch een andere ballon!

Dat zou kunnen. Iedere piloot maakt zelf zijn eigen beslissing, en het kan zijn dat de ene piloot een ander overweging heeft dan de andere. Alleen als onze piloten het 100% veilig vinden om te varen gaat de vaart door. Ook zou het goed kunnen dat het een instructievaart of lesvaart betreft en het juist goed is voor de piloot in opleiding om hiermee ervaring op te doen.

Is het koud in de lucht?

Nee, het is zelfs minder koud dan aan de grond omdat je met de snelheid van de wind meevaart en je zo geen tegenwind voelt. Daarnaast is de ballon boven je heel warm en zorgt deze voor een aangename temperatuur in de mand.

Ik ben slecht ter been. Mag ik ook mee?

Ja, dat is geen probleem. Zelfs rolstoelgebruikers kunnen meevaren. Geef dit wel aan bij de boeking zodat we daar tijdens de vaart rekening mee kunnen houden. Aangezien een rolstoel meerdere plaatsen in beslag neemt, ligt de kostprijs hoger.

Mag ik fotograferen of filmen tijdens de ballonvaart?

Natuurlijk mag je deze mooie ervaring vastleggen op foto of film. We stellen het zelfs heel erg op prijs als je wat leuke foto's toestuurt. Uiteraard mag je deze foto's ook op je persoonlijke sociale media plaatsen. 

 

Hoelang blijven we in de lucht?

Een ballonvaart zelf duurt ongeveer 1 uur. Daarna gaat de piloot een landingsplaats uitzoeken. Afhankelijk van hoe snel deze gevonden wordt, zal de landing worden ingezet en sta je weer met beide benen aan de grond. 

Hoelang duurt alles bij elkaar?

Het totale programma duurt ca 3 tot 4 uur. Er wordt een verzamellocatie afgesproken. Dit is ook vaak de locatie waar opgestegen wordt. Daar mag iedereen meehelpen de ballon klaar te maken en kunnen er foto's en video's gemaakt worden. Na het opstijgen volgt een vlucht van ongeveer een uur. Hierna pakken we met elkaar de ballon  weer in en proosten onder het genot van bubbles op een geweldig avontuur.

Wanneer is het weer geschikt om ballon te varen?

Windkracht 3 is maximaal. Verder moet het zicht goed zijn en de bovenwind niet te sterk zijn. Ook bij regen of onweer wordt er niet gevaren. De piloot maakt op de dag van de ballonvaart de beslissing of het veilig genoeg is om het luchtruim te betreden. Wanneer een vaart vanwege de weersomstandigheden gecanceld wordt, dan is dat altijd voor jouw en onze veiligheid. Het is desondanks mogelijk dat je dan soms toch een ballon in de lucht ziet. Onze piloten varen echter altijd enkel 100% veilig!

Mag ik ballonvaren als ik zwanger ben?

Nee, om elk risico van een miskraam uit te sluiten, nemen onze piloten geen zwangere vrouwen mee in de ballonmand. Uiteraard zullen we de geldigheid van aangekochte tickets voldoende verlengen zodat je na de zwangerschap alsnog kunt genieten van de ballonvaart. 

Mag ik roken?

Nee, om veiligheidsredenen is het verboden tijdens de ballonvaart te roken. Als je wil roken voor en na de vaart dan altijd minimaal op 25 meter afstand van de ballonmaterialen. We hebben veel propaangas aan boord! Ook hier is veiligheid nummer 1!

Waar landen we?

Geen idee! De vaarroute van een luchtballon wordt enkel bepaald door de windrichting en windsnelheid. Door gebruik te maken van de verschillende winden (als die er zijn!) kan de piloot de koers beïnvloeden. De landingplaats wordt gekozen in functie van de omstandigheden. Dieren en gewassen worden gemeden! Zoeken tot men een goed landingsterrein vindt is de boodschap!

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Ballonvaren Zeeland

Telefonisch contact is mogelijk.
Spreek een bericht in en we nemen z.s.m. contact met je op.
0114700217

Heb je een vraag?

Vind het antwoord bij meest gestelde  vragen  boven aan deze site

Heb je ons nodig? Mail 24/7

Vul hiervoor het contactformulier in

Het team van BallonvarenZeeland streeft ernaar binnen 24 uur antwoord te geven op je vraag.