Hoe hoog gaat een luchtballon?
Hoe hoog vliegt een luchtballon?
Mijn ballonvaart

Hoe hoog gaat een luchtballon?

Een mooie vraag, die alles te maken heeft met de techniek van een heteluchtballon. Wat zorgt er nu voor dat de luchtballon hoogte maakt? Welnu dat gaan we je uitleggen: het begint met de lucht in de ballon. Geen verrassing als je bedenkt dat we het hier hebben over een luchtballon. Voor wie heeft opgelet bij natuurkunde: warme lucht stijgt op! Dus, wanneer je koude lucht verwarmt zal deze stijgen. Hoe heter, des te hoger. De hoogte van een luchtballon is afhankelijk van de warme lucht die door de ventilator in de ballon wordt geblazen. Wist je dat de ballon eigenlijk envelop heet? De warme lucht in de envelop stuwt de ballon naar een bepaalde hoogte. Hoe hoog? Is dat 20 km, 30 km of … Daar zijn regels voor. Je kunt niet zomaar oneindig hoog stijgen, dat zou je niet overleven.

Hoe hoog mag een luchtballon stijgen?

Een hete lucht ballon kan naar grote hoogtes stijgen, maar ook aan de hoogte zit een limiet. Boven de 4500 meter is het eenvoudigweg niet mogelijk om zonder extra zuurstof te overleven. Hoe hoog vaart een luchtballon van Ballonvaren Zeeland? Onze piloten varen met behulp van een hoogtemeter, het perfecte instrument om precies de hoogte te bepalen. Wij houden ons vanzelfsprekend aan de luchtvaartregelgeving, deze bepaalt dat wij ons moeten houden aan een vaarhoogte van minimaal 150 meter. Wanneer we varen boven bebouwd gebied is dit een minimale hoogte van 300 meter, gemeten vanaf het hoogste gebouw.

Hoe hoog gaat een luchtballon gemiddeld?

Naast een minimale hoogte is er ook een maximale vlieghoogte. Meestal is dat 500 meter, maar in sommige gevallen mogen onze piloten wel tot 3000 meter hoog varen. Deze hoogte hangt af van verschillende factoren zoals het gebied waarover men vaart. Stel je voor dat er wordt gevaren in de buurt van een vliegveld, dan moet er rekening worden gehouden met de aanvliegroutes. Ballonvaren in Zeeland heeft grote voordelen als het op hoogtes aankomt. Het landschap is er weids en uitgestrekt, heeft weinig obstakels en kent ook veel water. Onze piloten zorgen altijd voor de juiste hoogtevariatie, opstijgen, varen en landen vragen uiteraard om verschillende hoogtes …

Hoe hoog vliegt een luchtballon bij het landen?

Ook daar zijn regels voor. Hoe hoog mag een luchtballon vliegen als het op een succesvolle landing aankomt? De piloot kijkt allereerst naar een mooie en veilige plek om te landen. Wanneer hij deze in het vizier heeft, kan hij zich gaan gereedmaken voor een zachte landing. Allereerst wordt met behulp van de branders de warme lucht gereguleerd in de envelop. De ballon zal rustig hoogte gaan verliezen en zweeft als het ware naar de landingsplaats. De passagiers worden bij het inzetten van de landing gevraagd plaats te nemen in hurkzit en zich vast te houden aan de landingslussen in de mand. Uiteindelijk zal de ballon vlak boven de grond zweven, daarna de grond raken en tot stilstand komen.

Een luchtballonvaart maken?

Ballonvaren Zeeland biedt een complete beleving van A tot Z. Onze populaire geplande vaarten boek je al vanaf 139.- per persoon. Naast meevaren, beleef je bij ons een totaalpakket. Van het opbouwen tot het gezamenlijk een glaasje drinken op je luchtdoop. Kijk op onze website en ontdek alle mogelijkheden: van cadeaubon tot privévaarten.

Ballonvaren Zeeland

Telefonisch contact is mogelijk.
Spreek een bericht in en we nemen z.s.m. contact met je op.
0114700217

Heb je een vraag?

Vind het antwoord bij meest gestelde  vragen  boven aan deze site

Heb je ons nodig? Mail 24/7

Vul hiervoor het contactformulier in

Het team van BallonvarenZeeland streeft ernaar binnen 24 uur antwoord te geven op je vraag.