Hoe bestuur je een luchtballon
Hoe bestuur je een luchtballon?
Mijn ballonvaart

Hoe bestuur je een luchtballon?

Deze vraag krijgen onze piloten regelmatig: hoe kun je een luchtballon sturen?  Het antwoord is eenvoudig: door warme lucht in de ballon te blazen. Met behulp van een paar flinke gasbranders, kun je dus een luchtballon besturen. Verder maakt de piloot gebruik van de wind en de hoogte van de ballon. De windrichting verschilt naarmate je stijgt of daalt, hierdoor kun je een luchtballon besturen. Wil de piloot meer naar het noorden, dan zal hij de ballon laten stijgen, voor een vaart zuidwaarts zal de piloot lager gaan varen. Stijgen en dalen gebeurt door middel van de branders, de ingeblazen warme lucht zorgt ervoor dat de ballon stijgt. Hoe warmer de lucht, hoe hoger de ballon vaart. Wil de piloot dalen, dan zal hij minder gebruik maken van de branders. Als laatste maken luchtballon piloten gebruik van de meteorologische voorspellingen en het weerbericht. Aan de hand van deze voorspellingen kan de piloot de richting bepalen.

Het sturen van een luchtballon

Een luchtballon kan dus wel degelijk bestuurd worden. Dat begint al bij het opstijgen: koude lucht wordt verwarmd en deze warme lucht wordt in de ballon ingeblazen. Hierdoor gaat de ballon ‘staan’ en is deze klaar voor vertrek. De piloot zal de ballon naar een bepaalde hoogte sturen, de gekozen hoogte is afhankelijk van de richting die de piloot uit wil varen. Het dalen kan gestuurd worden met behulp van de gasbranders, hoe kouder de lucht in de ballon, hoe verder deze zal dalen. Zodra de ballon ver genoeg is gedaald, zal de piloot uitkijken naar een geschikte plek om te landen.

Hoe stuur je een luchtballon de juiste kant op?

Je hebt ze vast al eens voorbij zien varen, hoog in de wolken. Toen heb je je vast al eens afgevraagd hoe een piloot zo’n groot gevaarte eigenlijk bestuurd. Een luchtballon sturen naar de plek die je van tevoren hebt bepaald is geen kwestie van een sleutel omdraaien, gas geven en sturen. Ballonvaren Zeeland komt wel heel dichtbij. Hoewel er geen gaspedaal en stuurknuppel in onze ballonen zit kunnen onze piloten, dankzij meteo ervaring, toch een ballonvaart sturen over de plekjes die jij graag vanuit de lucht wil bekijken.

Is een luchtballon besturen moeilijk?

Onze piloten zullen hier volmondig nee op zeggen, zij hebben immers al jarenlange ervaring in het luchtruim van Zeeland en Brabant op zak. Toch is het niet zo eenvoudig om een luchtballon te besturen. Je hebt er allereerst een opleiding tot ballonpiloot voor nodig. Deze opleiding wordt gegeven door gediplomeerde ballonvaart instructeurs die verbonden zijn aan de KNVvL, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart. Voordat je zelf een ballon mag besturen heb je er naast een gedegen opleiding ook al heel wat oefenuren opzitten.

Ballonvaren Zeeland

Telefonisch contact is mogelijk.
Spreek een bericht in en we nemen z.s.m. contact met je op.
0114700217

Heb je een vraag?

Vind het antwoord bij meest gestelde  vragen  boven aan deze site

Heb je ons nodig? Mail 24/7

Vul hiervoor het contactformulier in

Het team van BallonvarenZeeland streeft ernaar binnen 24 uur antwoord te geven op je vraag.