Primeur! Ballonvaren Zeeland leidt de eerste vrouwelijke ballonpiloot op

Primeur! Ballonvaren Zeeland leidt de eerste vrouwelijke ballonpiloot op

  • Geschreven door Wouter Verbist
  • op
Primeur! Ballonvaren Zeeland leidt de eerste vrouwelijke ballonpiloot op

Jolien (20) wordt eerste vrouwelijke luchtballonvaarder van Zeeland
Het team van Ballonvaren Zeeland heeft een mooie primeur in de mand gehaald. Jolien is in navolging van pa Omèr en broer Wouter begonnen aan de opleiding tot luchtballon piloot. Deze pittige jongedame studeert aan de universiteit van Utrecht en combineert haar studie sinds kort met de pilotenopleiding. Hiermee is zij de derde uit de familie die gaat ballonvaren boven Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen, de Bevelanden en West-Brabant.

De eerste vrouwelijke ballonpilloot in Zeeland
De kenmerkende blauwe ballonnen en de grote Morres ballon uit de Verbist-vloot worden nu nog bevaren onder de deskundige leiding van Omèr en Wouter Verbist. Jolien stapt, zodra haar opleiding tot piloot is afgerond als piloot aan boord voor een schitterende belevenis. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke ballonpiloot in deze contreien. Of het nu een geplande vaart of een privévaart is, in een ballon over Zeeland varen is hoe dan ook een belevenis.

Een primeur!
Voor het eerst wordt er in Zeeland een vrouwelijke ballonvaarder opgeleid. Jolien Verbist (20) uit Vogelwaarde is bezig met een opleiding tot luchtballon piloot. Een familiekwaal, haar broertje Wouter en vader Omèr zitten ook in de business.

"Het geeft heel veel rust, ik geniet er heel erg van. Je krijgt een heel ander gevoel dan beneden", zegt Jolien. Ze is ongeveer twee maanden bezig met haar diploma om ballonvaarder te worden. Het eerste examen heeft ze een paar weken geleden gehad. Ze slaagde voor die eerste test met een score van 92%.

Een pittige opleiding

Het vliegen zit bij Jolien in het bloed. Haar vader, Omèr Verbist, is eigenaar van Ballonvaart Zeeland en haar broertje Wouter is de jongste ballonvaarder van Nederland. Maar voorlopig mag ze nog niet zelfstandig de lucht in. "Je bent ongeveer een jaar bezig met de theorie en een jaar met de praktijk", zegt de Vogelwaardse. "Het is een pittige opleiding en je moet erg veel regeltjes kennen."

Jolien studeert pedagogische wetenschappen in Utrecht en daarnaast leert ze ook de luchtvaartvakken. De theorie bestaat uit de vakken meteorologie, navigatie, communicatie, voorschriften, ballonvaren en materialen en human performance. Erg belangrijk, want je hebt het iedere dag nodig. "In de ochtend ben je al bezig met meteo (het weer, red.) van de avondvaart. Je bent veel tijd bezig met het voorbereiden."

Luister hier het hele gesprek met Jolien Verbist terug

Ballonvaren Zeeland

Telefonisch contact is mogelijk.
Spreek een bericht in en we nemen z.s.m. contact met je op.
0114700217

Heb je een vraag?

Vind het antwoord bij meest gestelde  vragen  boven aan deze site

Heb je ons nodig? Mail 24/7

Vul hiervoor het contactformulier in

Het team van BallonvarenZeeland streeft ernaar binnen 24 uur antwoord te geven op je vraag.