Eretitel! Die is voor Wouter, de jongste ballonpiloot van Nederland

Eretitel! Die is voor Wouter, de jongste ballonpiloot van Nederland

  • Geschreven door Wouter Verbist
  • op
Eretitel! Die is voor Wouter, de jongste ballonpiloot van Nederland
 

Eretitel! Die is voor Wouter, de jongste ballonpiloot van Nederland

Het virus zit in de genen …
Wouter was pas zeventien jaar toen hij zijn licentie voor ballonvaarder in de wacht sleepte, hij werd daarmee de jongste ballonvaarder van Nederland. Wouter leert voor procesoperator, maar vroeg in de ochtend en 's avonds is hij ballonvaarder. Hij kreeg het varen met de luchtballon met de paplepel ingegoten. Het virus zit ‘m duidelijk in de genen.

Niet mogen rijden maar al wel een luchtballon besturen!
Wouter Verbist verdiende in 2020 de eretitel van jongste ballonvaarder van Nederland. Nog niet mogen autorijden, maar al wel een luchtballon besturen. Luister hoe dat zo kwam, hij sprak erover bij Stax&Toine op NPO Radio 1.

Luister hier naar het Fragment

Ballonvaren Zeeland en hoe het begon ...
Zestien jaar geleden startte vader Omèr Verbist het ballonvaartbedrijf. "Het begon als hobby, groeide uit tot passie", aldus Omèr. "En van het een kwam het ander. Na jarenlang hard werken hebben we nu bereikt dat we met een aantal ballonnen kunnen varen en ons eigen bedrijf hebben."

Ballonvarenzeeland is een echt familiebedrijf!
"Mijn vrouw Chantal en dochter Jolien werken ook in het bedrijf, net als mijn zoon Wouter dus, de jongste ballonvaarder van Nederland", zegt Omèr met trots in zijn stem. Inmiddels is ook dochter Jolien besmet met het ballonvaarvirus, zij studeert medio 2022 af als eerste vrouwelijke ballonpiloot in Zeeland.

Met twee jaar de eerste keer mee varen ...
"Al vijftien jaar ga ik met papa mee de lucht in", vertelt Wouter. "Ik was twee jaar toen ik al mee naar boven ging. Op 13 jarige leeftijd besefte ik dat ik van ballonvaren mijn beroep wilde maken. Je hebt te maken met een grote verantwoordelijkheid en het is een pittige opleiding met veel theorie en praktijk. Ik ben de opleiding gaan volgen en heb in augustus 2020 mijn brevet gehaald."

Het vaarseizoen voor luchtballonnen loopt vanaf maart, en in oktober stopt het dan weer. Omdat er sowieso niet het hele jaar door kan worden gevaren, volgt Wouter ook nog een opleiding tot procesoperator. "Maar als het aan mij ligt, zou ik fulltime willen ballonvaren en er les in gaan geven", aldus Wouter.

Wouter vindt het avontuur van ballonvaren het mooiste wat er is. "Vooral het contact met de mensen is mooi", legt Wouter uit. "Op het veld, voor het instappen, ken je de mensen nog niet. Aan het einde van de vlucht ken je de mensen een stuk beter."

Toekomst van het familiebedrijf ziet er goed uit ...
De toekomst voor het familiebedrijf lijkt verzekerd door de dadendrang van de jongste ballonvaarder van Nederland. "Dat moet helemaal goed komen", meent Wouter. "Samen met mijn zus Jolien, die alles op de achtergrond regelt en papa en mama gaat dat lukken."

Opleiding ballonvaren …
Alvorens je een praktijkexamen ballonvaren mag afleggen moet je eerst voor je volledige theorie-examen geslaagd zijn en medisch zijn goedgekeurd. De theorie bestaat uit de vakken Meteorologie, Navigatie, Communicatie, Voorschriften, Ballonvaren en Materialen en Human Performance. Voordat je examen doet, moet je tenminste 16 uur praktijkinstructie hebben gehad en een solovaart hebben gemaakt. Als je slaagt heb je een Ballon Pilot License (BPL). Daarmee mag je niet-commerciële ballonvaarten uitvoeren met maximaal vier passagiers aan boord.

Wij hebben nieuws, C rating in the pocket!
Inmiddels heeft Wouter ook de C rating op zak. Met dit brevet mag je betalende passagiers vervoeren en dus commerciële ballonvaarten uitvoeren. Het kennisniveau is vergelijkbaar met het Private Pilot License (PPL) in de sportvliegerij. Afhankelijk van de ervaring mag je op steeds grotere ballonnen varen. Voor het verkrijgen van deze 'type-ratings' leg je telkens wel een praktijkexamen af.

Bekijk hier het filmpje over Wouter, de jongste ballonvaarder van Nederland
Meer weten over Ballonvaren Zeeland?
Hier lees je er alles over en kun je meteen een vaart boeken
www.ballonvarenzeeland.com

 

Bron:
NPO radio1 en Omroep Zeeland

 

 

Ballonvaren Zeeland

Telefonisch contact is mogelijk.
Spreek een bericht in en we nemen z.s.m. contact met je op.
0114700217

Heb je een vraag?

Vind het antwoord bij meest gestelde  vragen  boven aan deze site

Heb je ons nodig? Mail 24/7

Vul hiervoor het contactformulier in

Het team van BallonvarenZeeland streeft ernaar binnen 24 uur antwoord te geven op je vraag.